top of page

10+1 dolog, amikre használt autó vásárlásnál figyelned kell

Updated: Mar 10, 2023

A duruzsoló motor hangja és a volán mögötti izgalom - a használt autó vásárlása valódi élmény lehet. De egyben ijesztő is, ha nem tudod, mire kell odafigyelned. A jó hír az, hogy útmutatásunkkal megtalálhatod a számodra tökéletes autót.


Használautó Vásárlás

A használt autó vásárlását nem szabad félvállról venni - alapos megfontolást és kutatást igényel. Fontos megismerni minden részletet, mielőtt bármilyen kötelezettséget vállalnál. Az összes biztonsági funkció megfelelő működésétől kezdve a dokumentumokig számos tényezőt kell figyelembe venni egy használt jármű vásárlásakor.


Ez a cikk áttekintést nyújt 10+1 kulcsfontosságú pontról, amelyeket figyelembe kell venni a döntés meghozatala előtt - dőlj hátra, és készülj fel egy informatív utazásra!


1. Kilométeróra-állás

A kilométeróra-állás az egyik kulcs egy használt autó múltjának felderítéséhez. Olyan, mint egy láthatatlan fonál, amely összeköti az autó múltját és jelenét, elmesélve egy történetet. Ezért fontos, hogy használt jármű vásárlásakor nagy figyelmet fordíts a kilométeróra állásra.


A gépkocsi kilométeróra állása alapján képet kaphatsz arról, hogy az autót mennyire használták az élettartama során, és esetlegesen figyelmeztethet az ez idő alatt felmerült problémákra. Továbbá, ha eltérés van a kilométeróra és más feljegyzések (például a szervizkönyv) által jelzett óraállás között, ez figyelmeztető jel lehet, hogy valami nincs rendben. Mindenképpen ellenőrizd alaposan az autó előéletét, mielőtt aláírod a papírokat!


2. Jármű-előtörténeti jelentés

Használt autót vásárolni olyan lehet, mint egy aknamezőn navigálni - sosem tudhatod, mit találsz a motorháztető alatt. Ezért fontos, hogy mielőtt aláírod a szerződést, ellenőrizd a jármű-előtörténeti jelentést. Ez a dokumentum értékes információkkal szolgál az autóval kapcsolatos korábbi balesetekről, nagyobb javításokról vagy folyamatban lévő problémákról.


Fontos megjegyezni, hogy nem minden jelentés egyforma. Egyesek például csak az állami szerveknek bejelentett baleseteket és lopásokat sorolják fel, míg mások átfogóbb adatokat, például szervizadatokat és akár nyitott visszahívásokat tartalmaznak. Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy teljes képet kapsz az autó állapotáról, válassz biztos forrást, mint például a Carvertical. Ha időt szánsz arra, hogy alaposan átnézd ezt a dokumentumot, akkor nyugodt lehetsz, hogy megalapozott döntést hozol a következő használt autó megvásárlásakor.



3. Külső és belső állapot

Használt autó vásárlásakor fontos megvizsgálni a jármű külső és a belső állapotát. Nézd meg alaposan az autót kívülről-belülről, felülről lefelé. Fordíts kiemelt figyelmet a következőkre:


  • Ellenőrizd, hogy nincsenek-e horpadások vagy karcolások az autó karosszériáján.

  • Keresd a rozsda jeleit az ajtókon, a motorháztetőn és a csomagtartón.

  • Győződj meg arról, hogy minden funkció, például az ablakok, a világítás és az ablaktörlők megfelelően működnek.


Fontos figyelembe venni a kárpiton vagy a belső tér egyéb részein esetlegesen előforduló kopásokat is. Ezután rátérhetsz a karosszéria rozsdásodásának vizsgálatára, amely jelentős problémákat okozhat, ha nincs időben kezelve.


4. Rozsda felmérése

A karosszéria és a rozsda állapotának megértése alapvető fontosságú tényező: érdemes megvizsgálnod az autó karosszériájának minden egyes elemét.


Meglepő módon a rozsda szinte mindenhol megjelenhet az autón, lyukakat képezve a fémfelületeken. Amikor megvizsgálod a használt autó karosszériáját, fordíts különös figyelmet a kerékjáratok, ajtók, szabadon álló fémsarkok és minden más olyan részre, ahol korrózió keletkezhet. Ha rozsdafoltokat találsz, mindenképpen vizsgáld meg azokat alaposan, és ha komolynak tűnnek, kérd meg a szerelődet is, hogy mondjon véleményt.


A rozsdafoltok keresésén túl az autó alvázát is ellenőrizd lehetőség szerint. Ha a jármű alján erős korrózióra utaló jelek vannak, akkor mindenképpen fontold meg a vásárlást, mivel az ilyen jellegű javítások elég drágák és időigényesek lehetnek. Ha előre tisztában vagy ezekkel a potenciális kockázatokkal, akkor sok bajtól kímélheted meg magad.


5. Gumiabroncsok és fékek

A gumiabroncsok és a fékek egy autóban olyanok, mint egy épület alapja; elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy jármű biztonságos és megbízható legyen. Amikor megnézed a gumiabroncsokat, győződj meg arról, hogy a futófelület egyenletes, és hogy nincs túlzott kopás vagy úttörmelék okozta sérülés. Az abroncs méretének meg kell egyeznie a jármű papírjain szereplővel. Győződj meg arról is, hogy a gumiabroncsokban elegendő légnyomás van, mivel ez befolyásolja a kezelhetőséget és az üzemanyag-fogyasztást.


A fékekkel kapcsolatban ellenőrizd, hogy nem mutatkoznak-e kopás jelei, például csikorgó vagy nyikorgó hangok fékezéskor. Ellenőrizd, hogy nem szivárog-e olaj a fékrendszerből, mivel ez kopott tömítésekre vagy egyéb problémákra utalhat.


6. Motorteljesítmény

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a motor teljesítménye: a motor olyan, mint az autó szíve.


Vigyük el egy próbaútra, és ellenőrizzük, hogy a jármű egyenletesen gyorsul-e, nem hallunk-e gyanús zajokat a motorháztető alól, valamint figyeljük az olaj- és hűtőfolyadékszintet. Figyeljünk a kipufogócsőből kiáramló füstre is, és lehetőség szerint alaposan vizsgáltassuk meg egy szakértővel, hogy a jövőben felmerülő esetleges problémákat is kiszűrjük.


Összességében az autó motorjának állapotának megértése elengedhetetlen a vásárlási döntés meghozatala előtt - nem akarunk olyat, ami már néhány nap után cserbenhagy minket!



7. Fényszórók

Ki gondolta volna, hogy egy olyan jelentéktelennek tűnő dolog, mint a lámpák és a kürt is nagy hatással lehetnek egy használt autó vásárlásakor? De akár hiszed, akár nem, ezek is nagyn fontos dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni.


Az eladásra szánt jármű átvizsgálásakor győződj meg arról, hogy minden lámpa megfelelően működik - a fényszóróktól a ködlámpákon át a féklámpákig. Az irányjelzőket is ellenőrizned kell, azoknak is problémamentesen kell működniük. Ne feledkezz meg a kürtről sem! Lehet, hogy butaságnak tűnik, de ez egy fontos biztonsági elem, amelynek mindenképpen megfelelően kell működnie. Ezenkívül ellenőrizd, hogy egyik izzó sem szorul-e cserére, illetve, hogy nincs-e szabadon hagyott vezeték. Mindezek segítenek abban, hogy az utazás biztonságos és élvezetes legyen.


8. Felfüggesztés

Egy autó felfüggesztése olyan, mint az ember gerince; alapvető fontosságú a teljesítménye szempontjából. A jó felfüggesztés képes arra, hogy elnyelje és minimalizálja az út során felmerülő bukkanókból és kátyúkból fakadó rázkódást.


Amikor egy használt autót vizsgálsz, figyelj oda, hogyan reagál a jármű, amikor különböző típusú terepen haladsz. Jól kezelhető az autó? Nyikorgó vagy kopogó hangok jönnek a kerekekből? Ha igen, ez kopott lengéscsillapítókra vagy hibás felfüggesztésre utalhat.


A lengéscsillapítókkal és felfüggesztéssel kapcsolatos esetleges problémák ismerete mellett ellenőrizd a rozsda, az olajszivárgás és egyéb, a korábbi tulajdonosok rossz karbantartása miatt bekövetkező károk nyomait is. Ezeknek a lépéseknek a megtétele biztosítja, hogy az autód mindenféle úton biztonságos és kényelmes legyen.


9. Vezérműszíj

Becslések szerint évente több mint 800 ezer használt autót adnak el Magyarországon. Amikor használt autót vásárolsz, a vezérműszíj karbantartásának kiemelt helyen kell szerepelnie a prioritási listán.


Az elkopott vagy sérült vezérműszíj általános motorhibákat okozhat, csökkentheti a teljesítményét, valamint komoly károkat okozhat más alkatrészekben. Az ilyen költséges javítások elkerülése érdekében fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizd az autó vezérműszíjának állapotát. Keresd a kopás, sérülés vagy repedés jeleit vagy szabadon álló huzalszálakat.


Használt autó vásárlása előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy az előző tulajdonos a gyártó ajánlásainak megfelelően kicserélte-e már a vezérműszíjat. Ezenkívül érdeklődj az autóval kapcsolatban az esetlegesen elvégzett egyéb karbantartási munkálatokról, hogy meghatározhasd az autó általános állapotát és megbízhatóságát a jövőben.


10. Olajszivárgás

Az olajszivárgás költséges és nehezen javítható, ezért fontos, hogy alaposan megvizsgáld a motort, mielőtt bármilyen döntést hozol. Figyelj a motor alatti talajon vagy az autó alatt található foltokra. Ha van hozzáférésed egy emelőhöz, akkor azzal közelebbről is megvizsgálhatod a jármű alját - ez különösen akkor hasznos, ha olajszivárgást gyanítasz egy nehezen hozzáférhető helyen. Ezenkívül ellenőrizd, hogy nem észlelsz-e füstöt vagy égő szagot a motorból, amikor az jár - ez szintén komoly problémára, például olajszivárgásra utalhat.



10+1. Szervizkönyv

Használt autó vásárlásakor fontos, hogy ellenőrizd a szervizkönyvet. Ez rengeteg információval szolgálhat a járműről és annak korábbi tulajdonosairól. Megtörtént-e a rendszeres karbantartás? Történtek-e nagyobb javítások vagy cserék? Ezeket a javításokat megfelelően végezték el? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok ismerete betekintést nyújthat abba, hogy mennyire jól gondozták a járművet.


Ezenkívül kulcsfontosságú, hogy megtud, ki végezte a javításokat. Okleveles szerelő végezte őket, vagy egy kevésbé tapasztalt személy? Az is kritikus fontosságú, hogy ellenőrizd, hogy a javítás során felhasznált alkatrészek eredetiek és megbízható forrásból származnak-e. Ha nem, akkor ez további problémákhoz vezethet a későbbiekben. A szervízkönyv alapos vizsgálata elengedhetetlen ahhoz, hogy megalapozott döntést hozhass a használt autó vásárlásáról.


Bónusz: Tesztvezetés és bevizsgálás

A tesztvezetés és az ártárgyalás két fontos tényező: kérj egy tesztvezetést, hogy megtapasztald, hogyan vezethető az autó, és mennyire kényelmes.


Ha van rá lehetőséged, mindenképpen kérj független állapotfelmérést a kiszemelt autóra - ennek a költsége a potenciális vásárlót terheli.




Összefoglalva...


Autót vásárolni olyan, mint egy utazás. Egyszerre lehet izgalmas és megterhelő, de a megfelelő útmutatással álmaid autójának vezetőülésben találhatod magad.


Használt autó vásárlásakor fontos odafigyelni a részletekre, hogy hosszú évekre biztonságos és megbízható autód legyen. Alaposan vizsgálj meg és vegyél figyelembe minden tényezőt, így biztosíthatod, hogy az előtted álló út zökkenőmentes legyen!



63 views
bottom of page